ponedeljek, 16. december 2013

SESALEC ZA PEPEL

sesalec za pepel ardsco
sesalci za pepel ashley double   

Sezona kurjenja je že v polnem teku in vsaj tisti, ki kurite oziroma kurimo na drva, pelete ali brikete smo ponovno postavljeni pred dilemo: Sesalec za pepel da ali ne in če da katerega, trg je polen raznih tipov, sesalcev in drugačnih ''izumov''. 
No naši predniki so enostavno uporabljali metlico in lopatko, ampak sedaj, pri vseh teh modernih sistemih je ta sistem postal kar malo neroden, še posebno pri modernejših pečeh. 

Kot ponavadi, imamo na razpolago dražjo varianto, nad katero večina ljudi ponavadi ni najbolj navdušena vsaj tisti, ki prvič kupujejo tovrstne aparate in cenejšo varianto kjer pa vedno malo dvomimo v samo kvaliteto aparata. 

No, pred nakupom samega aparata je priporočljivo, da preverimo kako je z rezervnimi deli rezervnimi deli sesalca za pepel, s predvsem filtri. Ravno filtri so pri sesalcih za pepel bistven del celotnega aparata. 

filtri za sesalec za pepel
filtri za sesalec za pepel

Vsak aparat ima razvit svoj sistem filtracije. Pri dražjih aparatih imamo večslojno filtriranje:

Veliko uporabnikov je pozornih tudi na samo moč motorja. Pepel sam, kot tak je zelo lahek ampak s cevjo sesalca ne dosežemo vedno vseh kotičkov, zato malo več moči ne škodi.
Nekajletne izkušnje pri prodaji teh aparatov, so me pripeljale do spoznanja, da bolj kot sama moč sesalca za pepel je pomemben sistem filtracije, oziroma filter sam in prostornina posode. Večja je posoda več pepela bomo lahko posesali preden bo sesalec za pepel prenehal s svojim normalnim delovanjem. Idealna kombinacija je sesalec z veliko posodo in večslojnim sistemom filtriranja, kar pa potem pomeni dražji aparat.
Pri cenejših aparatih je dobro preveriti samo velikost filtra. Sesalci za pepel, ki imajo večjo površino filtra več časa nemoteno sesajo od tistih z manjšimi filtri.

Vsekakor pa v kolikor želimo, da nam sesalec za pepel dolgo časa in dobro služi je priporočljivo, da ga spraznemo po vsakem ali vsakim drugem sesanju (odvisno od količine posesanega pepela), da ga temeljito očistimo po ali pred vsako kurilno sezono in da redno preverjamo ali niso morda filtri kakorkoli poškodovani.

V LETU 2015 je proizvajalec izdal nov model tega sesalca imenovan Ashley Combo.
Nov sesalec deluje na popolnoma enakem principu kot predhodnik. Dodali so mu še funkcijo izpihovanja. 

Lep pozdrav.

Vaš Kotu.si


                   

1 komentar:

  1. Za ostale ne vem, ampak Ashley je ok, dela brez problema.


    l.p.
    Ana

    OdgovoriIzbriši